منافع آمريكا و پاكستان در گسترش داعش در افغانستان

ساخت وبلاگ

چهارشنبه 12 خرداد 1395<a href='http://yrozo.niloblog.com/p/10/'>منافع</a> آمريكا و پاكستان در گسترش داعش در افغانستانprint Zoom In Font Zoom Out Font

الوقت- در حالی كه داعش در شامات نتوانست به دستاوردهای از پیش تعیین شده خود دست یابد و تا حدود زیادی تحت فشار نیروهای محور مقاومت (از جمله ارتش عراق و سوریه، حزب‌الله لبنان و نیروهای مستشاری ایران) قرار گرفته است، پیدایش و گسترش داعش در افغانستان این سوال را به ذهن متبادر می‌سازد كه تقویت داعش در افغانستان به نفع چه بازیگرانی خواهد بود؟

اساسا داعش افغانستان با داعش عربی و داعش شامات، تفاوت اساسی دارد. در اوایل سال 93 بود كه داعش برای اولین بار تحركات خود را در آچین در 35 كیلومتری جنوب جلال‌آباد مركز استان ننگرهار آغاز كرد و سپس شهرستان شینوار و  18 قریه از جمله «ده سرك»، «پیخی نرگسه»، «شدل بازار»، «میدانك» و ... را در اطراف اچین تصرف كرد. داعشی كه عمدتا در شهرستان اچین پایگاه دارد، همان مهاجرینی هستند كه از حدود پنج سال پیش و پس از عملیات‌های نظامی توسط نیروهای امنیتی پاكستان در مناطق «اوركزی» و «خیبر ایجنسی»، به آن سوی مرزها یعنی جنوب افغانستان پناه آوردند. در واقع ریشه اصلی داعش افغانستان، اكثرا از نیروهای طالبان پاكستانی هستند كه از مرز دیورند گذشته و وارد خاك افغانستان شده‌اند.

ایجاد مدارس خصوصی و مدارس حوزوی طی 5 سال گذشته (عمدتا در شهرستان كوت در ننگرهار) به نوعی موجب تقویت روابط مردم با طالبان پاكستانی شده است. حدود 2500 دانش‌آموز پسر و 1700 دانش‌آموز دختر در مدارس شهرستان كوت در حال تحصیل‌اند. در واقع به مرور زمان و با توجه به جذابیت‌های داعش برای مهاجرین طالبان پاكستانی، آنان به داعش پیوستند و همین امر نیز موجب بروز اختلافاتی بین داعش و طالبان شد. زیرا با افزایش تحركات و فعالیت‌های داعش، سلفی‌هایی از استان‌های كنر، نورستان، بدخشان و قندوز و ... جذب داعش در اچین ننگرهار می‌شدند و اعلام مرگ ملاعمر از یكسو و سپس كشته شدن ملااختر منصور از سوی دیگر، موجب تقویت جبهه داعش و تضعیف طالبان می‌شد. لازم به ذكر است كه مناطق جنوبی افغانستان و ننگرهار به دلیل نزدیكی به مرز و دسترسی آسان به تجهیزات و كمك‌های ارسالی از طریق پاكستان، نیز برای آموزش و تجهیز داعش، بسیار مناسب است و برخی از اقوام و قبایل پشتون نیز با داعش همسویی و همكاری دارند. به هر حال این گروه‌های افراطی با حمایت برخی سرویس‌های اطلاعاتی غربی‌-  عربی، از برند و نام داعش برای رسیدن به اهداف خود استفاده می‌كند. مهمترین بازیگرانی كه در حمایت از داعش در افغانستان نفع می‌برند، آمریكا و غرب و پاكستان و عربستان است.

-‌ شاید آمریكا و ناتو وانمود كنند كه در ظهور داعش و گسترش آن دخالت چندانی نداشته‌اند، اما تجربه ثابت كرده است كه غربی‌ها موج‌سوار خوبی هستند و از هر پدیده و جریانی به نفع خود بهره‌برداری می‌كنند. برای غرب فرقی نمی‌كند طالبان باشد یا القاعده، داعش باشد یا شبكه حقانی و ... . مهم اینست كه در درجه اول منافعش توسط این گروه‌های افراطی – تروریستی تهدید نشود، و در درجه دوم بتواند از این گروه‌ها به نحو احسن و بر علیه كشورهای مخالف حضور ناتو یعنی ایران، روسیه و چین استفاده كند. بویژه كه برخی از مقامات و بزرگان محلی در ولایت «ننگرهار» در دیدار با حامد كرزی رئیس جمهور سابق افغانستان گفته‌اند که پهپادهای آمریکایی مخالفان داعش و برخی از طالبان ضد این گروه تروریستی را هدف قرار می‌دهند و در ماه‌های گذشته، «پیر قمرالدین صاحب» که از مخالفان داعش بود، توسط حملات هوایی کشته شد. هم‌چنین گزارش‌ها در مورد جابجایی شبانه نیروهای داعش توسط هواپیماهای ناشناس وجود دارد.

در خصوص نفع پاكستان از حضور داعش در افغانستان باید گفت كه این بازیگر منطقه‌ای، همواره از گروه‌های افراطی تندرو برای رسیدن به مقاصد خود استفاده كرده است و به همین جهت آمریكایی‌ها از حداقل 10 سال پیش به این امر پی بردند كه پاكستان با وجود متحد آمریكا بودن در مبارزه با تروریسم، از گروه‌های افراطی نظیر طالبان و شبكه حقانی حمایت و پشتیبانی مالی – تسلیحاتی كرده است و به نوعی در مبارزه با گروه‌های افراطی دوگانه عمل كرده است. اما پاكستان برای رهاسازی خود از این اتهام، عملیات ضرب عضب را در مناطق قبایلی و وزیرستان شمالی، خیبر ایجنسی و ... شروع كرد و به نوعی گروه‌های افراطی طالبان پاكستانی و جنگجویان خارجی (كه در آن از ملیت‌های مختلف نظیر ایغورها، تاجیك، ازبك، قرقیز، چچنی و عرب افغان‌ها و ... حضور داشتند) را به سمت افغانستان كیش داد. به همین جهت گروه‌هایی كه به اسم داعش در ننگرهار اعلام وجود كردند، عمدتا طالبان پاكستانی و جنگجویان خارجی است و این گروه‌ها با اعلام بیعت با داعش و ابوبكر بغدادی به نوعی هم از حمایت‌های مالی و ... برخوردار شده‌ و هم بطور غیرمستقیم سرویس‌های اطلاعاتی عربستان از آن پشتیبانی می‌كند. پس پاكستان برای فرار از اتهام حمایت از طالبان، از داعش در افغانستان استقبال خواهد كرد و هم عربستان وهابی برای ضربه زدن به منافع ایران در افغانستان بویژه شیعیان، از گروه‌های تروریستی داعش حمایت خواهد كرد.

http://alwaght.com/fa/News/56148/%D9%85%D9%86%D8%A7%D9%81%D8%B9-%D8%A2%D9%85%D8%B1%D9%8A%D9%83%D8%A7-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%D9%83%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%DA%AF%D8%B3%D8%AA%D8%B1%D8%B4-%D8%AF%D8%A7%D8%B9%D8%B4-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D9%81%D8%BA%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86

 

یادداشت روز...
ما را در سایت یادداشت روز دنبال می کنید

برچسب : منافع مشترک ایران و آمریکا, نویسنده : yrozo بازدید : 124 تاريخ : چهارشنبه 24 شهريور 1395 ساعت: 19:20